Spara vår checklista för en positiv och effektiv onboardingprocess av nya medarbetare, som även omfattar regelbunden uppföljning under hela det första året som anställd.
Genom en välplanerad onboarding lär sig nya medarbetare snabbare de verktyg, system och rutiner som krävs för att utföra sitt arbete effektivt. Man klargör arbetsuppgifter och förväntningar, vilket minskar osäkerhet och gör att medarbetaren kan börja bidra snabbare.
Onboarding inkluderar även att introduceras för kollegor och få möjlighet att delta i sociala aktiviteter. Det hjälper nya medarbetare att känna sig som en del av teamet, vilket ökar trivseln och engagemanget. En strukturerad onboarding säkerställer att alla nya medarbetare får samma grundläggande förståelse för företagets mål och värderingar, vilket stärker en enhetlig företagskultur. Regelbunden utvärdering av den anställdes prestationer hjälper till att identifiera vad som fungerar bra och vad som kan förbättras.
Skicka ett välkomstmejl med all viktig information (arbetsplatsens adress, starttid, kontaktpersoner, klädkod etc.), så att din nya medarbetare kan förbereda sig på ett adekvat sätt inför första arbetsdagen. Det är en fördel att skapa en introduktionsguide som förutom praktisk information även förklarar företagets vision, värderingar och kultur. En sådan kan skickas ut varje gång en ny medarbetare rekryterats.
Säkerställ att arbetsutrustning (dator, telefon, tillgång till system) är redo inför jobbstarten, och förbered arbetsstationen med alla nödvändiga verktyg och tillbehör.
Vidtala en mentor eller fadder inom teamet eller organisationen, som kan hjälpa den nya medarbetaren att anpassa sig. Mentorn behöver också tid att förbereda sig.
Planera ett möte där chefen eller HR-personal välkomnar den nya medarbetaren. Ge en rundtur på kontoret och introducera kollegorna samt den nyanställdes mentor. Gå igenom arbetsbeskrivningen och förväntningarna på rollen.
Introducera grundläggande utbildningar som behövs för rollen, inklusive system och verktyg. Planera dagliga check-ins för att svara på frågor och fånga upp eventuella problem.
Organisera möten med nyckelpersoner i teamet och andra avdelningar. Ge en introduktion till pågående projekt och hur den nya medarbetaren kommer att bidra.
Planera ett möte för att diskutera hur den nya medarbetaren upplever sin första tid och ge konstruktiv feedback. Sätt upp konkreta mål och utvecklingsplaner för de kommande månaderna.
Erbjud fördjupad utbildning och workshops som krävs för rollen. Kom ihåg att involvera den nya medarbetaren i sociala aktiviteter för att stärka relationerna inom teamet.
Genomför en mer formell utvärdering av medarbetarens prestation och trivsel. Fortsätt att erbjuda stöd och resurser för att säkerställa att medarbetaren känner sig trygg och produktiv. Etablera en regelbunden feedbackloop mellan medarbetaren och ledningen för att kontinuerligt förbättra onboarding-processen.
Genomför en omfattande prestationsutvärdering och diskutera medarbetarens fortsatta utvecklingsmöjligheter. Samarbeta för att skapa en långsiktig karriärutvecklingsplan.
Genomför en årlig utvärdering där både prestationer och trivsel diskuteras. Justera mål och utvecklingsplaner baserat på det gångna året.
Kom ihåg att uppmärksamma och fira medarbetarens första år på företaget.
Samla in feedback från den nya medarbetaren om onboarding-processen och identifiera områden för förbättring av själva onboardingprocessen. Justera och förbättra onboarding-processen baserat på återkopplingen.
Med en sådan här strukturerad onboarding-plan kan du hjälpa nya medarbetare att snabbt känna sig välkomna och produktiva, samt minska tiden det tar för dem att komma in i arbetet på ett effektivt sätt.
Behöver du hjälp med rekryteringen är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på IMS. Kom ihåg att ladda ner vår gratis guide till rekrytering här nedan.
Vår rekryteringsguide hjälper dig formulera dina önskemål och krav kring rekrytering så att du ökar chansen att snabbt hitta rätt kandidat för jobbet. Den innehåller en checklista, mall för kravprofil samt 9 misstag du vill undvika.